Sinds ik de link op Linkedin voorbij zag komen gebruik ik het nu bijna iedere dag met mijn alfabetiseringsgroep. De Alfa-A’ers die over het algemeen tot één van de zwakste taalgroepen behoren, kunnen goed werken met een website als Diglin. Ze kunnen via deze website goed werken aan de klanken en aan hun woordenschat. Het is heerlijk digitaal, dus geen boeken, kopieën en andere poespas meesjouwen.

Wat is diglin.eu?

Diglin.eu is het initiatief van de EU om alfabetisering te bevorderen voor niet-geletterde volwassen immigranten (Europees project Alfabetisering). Diglin ontwikkelt Computer-Assisted Language Learning (CALL) systemen – dit is geavanceerd lesmateriaal dat individualisering van het onderwijs en docent-onafhankelijk leren mogelijk maakt. Cursisten kunnen dus leren lezen in het Nederlands. [pullquote-left] Analfabetisme: het niet in de moedertaal noch in een andere taal kunnen lezen of schrijven.[/pullquote-left] Diglin.eu is een Europees project dus naast het Nederlands zijn er ook nog een aantal andere talen beschikbaar. Wij gaan kijken of diglin.eu werkt als alfabetiseringstool. Diglin.eu geeft in ieder geval aan dat een cursist na een korte inwerkperiode op zijn eigen tempo en niveau het systeem kan gebruiken.

Het project is een onderdeel van het Europese ‘Lifelong Learning Programme’ (LLP).

Aan de slag met diglin.eu

Helaas wist ik niet dat dit project al bestond, hoewel het al 3 jaar in de lucht is. Het was puur toeval dat ik een bericht voorbij zag komen op Linkedin. Nu moet ik zeggen dat dit mij vaker is overkomen met EU projecten waar je eigenlijk maar stomtoevallig tegenaan moet lopen. De samenstellers hebben blijkbaar de weg nog niet gevonden naar de doelgroep. (Voor Nederland bijvoorbeeld alle taalaanbieders die werken via DUO en zich richten op alfabetisering). (Zie reacties onderaan de pagina voor nieuwe informatie). Ik geloof ook niet dat er veel gebruik van wordt gemaakt, als ik kijk naar het magere aantal forum berichten. Jammer, want ik en met mij, mijn collega’s zitten te springen om dit soort initiatieven.

Aan de slag met diglin.eu.

Starten

Allereerst gaan we inloggen. De cursist gaat naar http://diglin.eu en klikt in het Engelse menu op Nederlands. De login voor de website is:

Username: diglin
Password: diglin

Aan het werk

Na het inloggen begint de pret en als alfabetiseringsdocent word ik dan helemaal blij en enthousiast van binnen. Er staan 15 woordenlijsten online die op verschillende manieren kunnen worden geoefend voor klankherkenning en klank-teken koppeling.

De woorden worden op een duidelijke manier aangeboden.

Diglin.eu - Knoester Trainingen

In drie stappen krijgt de cursist het voorgeschoteld.

Diglin.eu - Knoester TrainingenStap 1 Het hele woord

Diglin.eu - Knoester TrainingenStap 2 De illustratie

Diglin.eu - Knoester TrainingenStap 3 Iedere letter is een klank

Ik moest even wennen aan de groene bolletjes maar de cursisten wisten zich er snel mee uit de voeten te maken. Prima dus.

De opbouw van de woordenlijst is logischerwijs van makkelijker naar moeilijker. De eerste woordenlijsten bevatten de korte klanken, deze gaan al snel over in de lange klanken en al vanaf lijst 1 worden de dubbelklanken aangeboden.

Toch nog even een kritische noot. Bovenstaande omschrijving vormt natuurlijk het platform als je eenmaal bent ingelogd. Het inloggen op de website is een heel ander verhaal. Het is grappig om dit soort projecten te zien voor analfabeten. Analfabetisme gaat voor mij hand-in-hand met digibetisme. [pullquote-right] Digibetisme: Het ontbreken van de nodige vaardigheden om met digitale informatie om te gaan[/pullquote-right] Zelfs als je een functioneel analfabeet bent. Computerkennis, email, typen en verdere algemene kennis van de werking van een computer is vrijwel altijd nihil of in ieder geval onvoldoende aanwezig. Het is voor iemand die niet over digitale vaardigheden beschikt dus onmogelijk om zichzelf in te loggen en deze website te gebruiken.

De docent komt er dus altijd aan te pas. Zelf thuiswerken zonder docent (docent-onafhankelijk leren) is in mijn ogen een illusie en een te hoog gegrepen doelstelling door diglin.eu. Dit zou misschien opgelost kunnen worden door het weghalen van de algemene inlog en het plaatsen van een icoon (hyperlink) op het bureaublad van de computer die de cursist gebruikt.

Waarom dan toch zo enthousiast?

Omdat het een heerlijk programma is. De opbouw is goed doordacht. De woorden die gebruikt worden komen overeen met de meeste alfabetiseringsleerlijnen. Stapsgewijs oefenen de cursisten met:

1. klank-teken koppeling maken met alle klanken
2. ook met de dubbelklinkers als oe,eu,au/ou,ie en ij/ei

Kortom mijn Alfa-0’ers leren het alfabetisch principe beheersen. Goed onderweg naar Alfa-a en Alfa-b dus.

[pullquote-right] Het is fantastisch om te zien wanneer cursisten fonemisch bewustzijn krijgen en beginnen te lezen. Er gaat een wereld open![/pullquote-right]

Een groot pluspunt voor mij is dat er naast de klanken ook een visueel object in de vorm van een illustratie wordt getoond. Dit is perfect voor de woordenschat. De woorden die ze op deze manier leren kunnen weer gebruikt worden in de les. Tijdens het hele programma leren de cursisten zo’n 300 extra woorden.

Diglin.eu past daarom mijns inziens goed in het Raamwerk Alfabetisering NT2 en is prima bruikbaar in mijn lessen. Niet zonder begeleiding maar wel op eigen niveau en tempo.

Zelf kijken wat het precies is. Bekijk de instructie video op vimeo. [su_vimeo url=”https://vimeo.com/68766025″]

Print Friendly, PDF & Email