Regelmatig krijg ik de vraag van cursisten of ze vrijstelling kunnen krijgen voor het onderdeel spreekvaardigheid, de ‘toets gesproken Nederlands’ (TGN). Vaak horen ze via via het een en ander over vrijstelling maar weten ze niet precies hoe ze het kunnen aanvragen.

bannerduoHet klopt inderdaad dat voor een aantal cursisten van buiten de EU gemakkelijk vrijstelling aangevraagd kan worden. Veel cursisten hebben al een examen ‘TGN’ afgelegd op de ambassade in het land van herkomst. De cursisten zijn zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de vrijstelling. Het formulier is te vinden op inburgeren.nl maar er staat weinig over aangegeven. We gaan eens kijken, wat er moet gebeuren. Dan kun je in ieder geval je cursist van goede informatie voorzien.

[su_note note_color=”#e5dfe2″]De procedure is gemakkelijk en bestaat uit één formulier en een paar weken wachttijd.
tgn03-3Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  1. 37 punten of meer behaald bij het basisexamen
  2. Het basisexamen inburgering moet behaald zijn voor 1-11-2014

[/su_note][su_note note_color=”#e5dfe2″]Kijk op de ‘Uitslag van het basisexamen inburgering’ van de cursist om te zien of er voldoende punten zijn gehaald voor de ‘Toets Gesproken Nederlands’. In het voorbeeld hieronder heeft de cursist 52 punten gehaald. Ruim genoeg dus voor vrijstelling.

vrijst_02In de bijlage is het resultaat als volgt onderbouwd. In onderstaand schema is te zien dat 37 punten voldoende is voor een A2 niveau. De cursist hierboven heeft zelfs een score (52 punten) wat overeenkomt met het niveau B1. Als docenten weten we natuurlijk dat dit grote nonsens is. Je kunt het hoogstens zien als een mogelijk toekomstig beeld hoe de cursist zich zal ontwikkelen in Nederland tijdens de inburgeringscursus.

vrijst_03Desalniettemin is het voldoende om vrijstelling te krijgen voor het examen TGN en dat is mooi meegenomen.[/su_note]

Het DUO formulier is hier te downloaden.

Na het opsturen van de bewijsstukken kunnen de cursisten na verloop van tijd het resultaat bekijken op ‘MijnDUO’

Geslaagd in het buitenland betekent niet automatisch vrijstelling bij het inburgeringsexamen, het heeft geen nut om het geheel op te sturen als er niet genoeg punten zijn behaald.

Ik hoop dat dit artikel je iets meer inzicht heeft gegeven in het onderdeel vrijstelling voor het examen TGN. Veel succes met je lessen.

Print Friendly, PDF & Email