Woordenschat, woordenschat, woordenschat, het draait allemaal om woordenschat. Ik heb iedere dag cursisten in de klas die het moeilijk vinden om zich de Nederlandse taal toe te eigenen. Meestal is het te wijten aan het ontbreken van woordkennis die nodig is om instructie te begrijpen. Ik merk echter bij mijn eigen cursisten soms een onwil om een woordenboek te gebruiken of om er één aan te schaffen. Investeren in taal blijkt vaak geen prioriteit.

Het verbaast me toch altijd weer hoe het mogelijk is dat cursisten naar een les komen zonder woordenboek. Hoe is het in vredesnaam mogelijk om zonder woordenboek een taal te leren. Ik zit soms met mijn handen in het haar. Gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijk om digitaal iets aan te schaffen in de vorm van een app of om gebruik te maken van Google Translate.

 

Woordenlijsten Tygrinia, SomalischOm het digitale gebruik te promoten in de les. Heb ik de woordenlijsten online gezet bij wrts.nl. Een website om gemakkelijk woordjes te overhoren. De cursisten kunnen de lijst oefenen op verschillende manieren.  Klik hier om dit artikel te lezen

 

Helaas is Google Translate niet helemaal betrouwbaar en volledig als het gaat om bijv. vertalingen in het Somalisch en het Tigrinya. Om dit op te lossen heb ik de woordenlijsten die wij gebruiken in de les online gezet.

Hoe ziet de woordenlijst eruit?

De woordenlijst is samengesteld uit:

> verschillende woordenlijsten die terug te vinden zijn op het internet.
> woordenlijsten van bekende methoden.
> toevoegingen van cursisten.

Hoe werkt het?

Het is een levende lijst. Dit betekent dat de lijst kan groeien met toevoegingen. Ik heb de lijst in Google Sheets ingeladen zodat iedereen toegang heeft tot de lijst. Je kunt de lijst natuurlijk gewoon downloaden of kiezen om mee te bouwen aan een volledige lijst.

knoester trainingen woordenlijst nederlands - somalischOmdat de lijst online staat kun je:

  • Bestaande vertalingen verbeteren
  • Nieuwe woorden toevoegen

Ik zal zorgen dat er dan een nieuwe versie van de lijst online komt te staan in pdf vorm.

Download

Hieronder kun je de Woordenlijst Nederlands – Somalisch downloaden voor gebruik in de klas.

[su_box title=”Mededeling” style=”soft”]De levende lijst is offline op dit moment. Hij komt terug zodra we tijd hebben om de toevoegingen te verwerken! Alvast bedankt voor je geduld.[/su_box]

WoordenlijstTypeNiveaudownload van knoester trainingendownload van knoester trainingenknoester trainingen link
Nederlands - Somalischtekst / pdfA1/C2dropbox knoester trainingendrive knoester trainingen
De levende woordenlijst Nederlands - Somalischtekst / linkA1/C2dropbox knoester trainingen

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email